Coolturalist #1: de vorbă cu poeta Lena Chilari
🎁 Ofer 10 invitații la Transylvania International Spoken Word Festival. Vezi cum poți avea și tu una.
Salut, om care îndrăgește cultura și arta. Mă bucur nespus că ești aici. Pentru că ai avut răbdare să dau aripi acestui proiect și atâta încredere în idee, cu ocazia primei ediții am o surpriză pentru tine: ofer 10 invitații duble (prețul unui bilet este 215 lei) la Transylvania International Spoken Word Festival care are loc la Cluj în perioada 3-6 octombrie. 💌
Ce ai de făcut: o postare despre Coolturalist, pe profilul tău de Facebook sau Linkedin, în care să scrii, exact așa cum i-ai povesti unui prieten, ce-ți place la acest proiect și de ce îl recomanzi și altor oameni. Folosește hashtagul #Coolturalist în text și trimite-mi linkul postării într-un mesaj privat pe una dintre cele două platforme (mă găsești aici – Facebook și Linkedin). Poți face asta până marți, 1 octombrie, la miezul nopții, iar eu miercuri dimineață voi alege 10 dintre cele mai originale și faine postări și voi trimite invitațiile.
În ediția de azi ți-am pregătit: un interviu cu Lena Chilari, vești din lumea cultural-artistică, evenimente, un jurnal de călătorie, recomandări presărate cu umor și puțin inedit. Fiecare rubrică din acest newsletter poartă numele unei cărți și am gândit-o atât ca recomandare, cât și ca modalitate de a încuraja lectura.
CĂLĂTORIE ÎN JURUL OMULUI (A. STERMIN)
Lena Chilari: Acum se vorbește despre tot, însă nu știu câtă sinceritate, onestitate și empatie există în tot ce se vorbește.
Mă bucur enorm că acest interviu s-a aliniat cu lansarea site-ului și a newsletterului. E un exemplu atât de frumos de vulnerabilizare și îmbină forța cu fragilitatea la fel de natural și firesc cum reușește să o facă Lena și în scris.
Lena Chilari este poetă și profesoară, a debutat în 2020 cu volumul de poezie O cană de noviciok la bătrânețe, iar în acest an a lansat al doilea volum de poezii Ludmila răstoarnă munții. Este numită adesea „o forță a naturii”, iar dacă ai văzut-o vreodată în vreun performance sau ai făcut cunoștință cu poezia ei, știi de ce. Dacă nu, vei înțelege acum.
„Vulnerabilitatea te face să simți cu adevărat ce se întâmplă cu tine în orice moment, să oferi și să dai tot ce ai mai bun, dar te face și gol pe dinăuntru. După orice scenă, mereu plec acasă singură, goală emoțional și mizerabilă, cu un braț greu de flori în mână.”
O LUME IMENSĂ (E. YONG)
Radiohead la cafea cu Shakespeare. O adaptare a piesei de teatru „Hamlet” va fi pusă în scenă primăvara viitoare, la Manchester, cu muzica de pe cel de-al şaselea album al trupei rock britanice. Albumul „Hail to the Thief”, lansat în 2003, va fi interpretat live de aproximativ 20 de muzicieni şi actori, având în comun multiple teme cu celebra piesă: corupţia, decadenţa, guvernul disfuncţional și altele.
Avem un nou oraș, desprins din filmele western: Clyde Town. Amplasat la marginea Clujului, pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați, muzeul în aer liber reproduce atmosfera din Vestul Sălbatic. Orașul în miniatură are bancă, biroul șerifului, bar, școală, cimitir, și chiar biserică unde tinerii pot organiza (contra cost) ceremonii religioase. Muzeul este dotat cu mobilier și obiecte tipice vestului Americii din anii 1800-1900, pe care Daniel Manolescu, proprietarul, le-a achiziționat pe parcursul a trei ani.
Premiera de gală a filmului Moromeții 3 va avea loc pe 13 noiembrie la Teatrul Național București. Evenimentul va recrea spiritul anilor ’50 și vor fi prezenți regizorul Stere Gulea, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile, alături de actorii Horațiu Mălăele, Alex Călin, Olimpia Melinte și Mara Bugarin.
„Frumusețea acestui film a cărui poveste continuă să stârnească interesul și curiozitatea românilor de pretutindeni este că a reușit să creeze un liant între generații. (…) Reacțiile oamenilor au fost de sinceră emoție în fața unei producții care încheie una din cele mai iubite și cunoscute povești din literatura noastră.”, a declarat Andrei Aivănoaei, distribution manager Transilvania Film.
Chimiștii olandezi au dibuit auriul din pictura „Rondul de noapte” a lui Rembrandt. Cercetătorii au utilizat tehnici spectroscopice de înaltă tehnologie pentru a identifica pigmenții pararealgar (galben) și pararealgar semi-amorf (portocaliu/roșu) în detaliile faimoasei operă de artă. Se pare că Rembrandt a amestecat intenționat acești pigmenți de sulfură de arsenic cu alți pigmenți pentru a obține acel luciu auriu distinctiv.
Maggie Smith, una dintre cele mai apreciate și premiate actrițe, s-a stins la vârsta de 89 de ani. Cariera sa impresionantă, începută în anii ‘50, cuprinde roluri în filme și piese de teatru precum „The Prime of Miss Jean Brodie”, seria „Harry Potter” și „Downton Abbey”. A câștigat două premii Oscar și opt premii BAFTA, fiind descrisă de colegi ca o actriță unică, cu un talent remarcabil și un spirit ascuțit. Maggie a fost apreciată nu doar pentru versatilitatea sa, ci și pentru umorul acid.
MINUNATA LUME NOUĂ (A. HUXLEY)
Inaccesibilul devine accesibil cu ajutorul inteligenței artificiale. În deșertul Rub' al-Khali, o echipă de la Universitatea Khalifa din Abu Dhabi a dezvoltat un algoritm de învățare automată care analizează imagini radar pentru a identifica noi situri arheologice. Algoritmul a fost testat la Saruq Al-Hadid, un sit arheologic de 5.000 de ani, și a reușit să depășească obstacolele cauzate de vegetație și furtunile de nisip. Dacă se confirmă acuratețea predicțiilor, tehnologia ar putea fi extinsă în alte regiuni din Orientul Mijlociu și Africa. Bine, asta nu înseamnă că expertiza specialiștilor nu rămâne la fel de importantă.
Inteligența artificială readuce culoarea pe pânză. Un nou proiect bazat pe inteligența artificială, numit PERCEIVE și susținut de UE, reunește 12 instituții culturale importante – precum Muzeul Munch din Oslo, Institutul de Artă din Chicago și Muzeul Victoria & Albert din Londra – și companii de tehnologie care lucrează la crearea unor unelte AI menite să ajute restauratorii și curatorii în revitalizarea culorilor originale ale statuilor, picturilor, fotografiilor și altor opere de artă asupra cărora trecerea timpului își spune cuvântul.
O atenție sporită este dedicată reconstrucției digitale a culorilor din faimoasa lucrare Țipătul de Edvard Munch, care a suferit degradări majore în ultimul secol. Spre exemplu, prin programul „The Scream Time Machine” se simulează modul în care culorile originale au evoluat din 1893 până în azi și proiectează cum ar putea arăta acestea în viitor (anul 2093).
CUM SĂ OPREȘTI TIMPUL (M. HAIG)
🎥 (de văzut) Femeia-minune a munților: „Mountain Queen: The Summits of Lhakpa Sherpa”, un documentar despre viața alpinistei Lhakpa Sherpa, deținătoare a recordului feminin pentru escaladarea Muntelui Everest de 10 ori. „Vreau să le arăt oamenilor că femeile pot face asta”, a spus ea într-un interviu pentru BBC.
📖 (de citit) O altfel de călătorie: 14 cărți ale unor scriitori contemporani care să te ajute să vezi țara altfel, culese de Panorama. Scriitorii români contemporani devin ghizi, iar traseul e dat de orașele și satele în care aceștia au ales să-și plaseze poveștile.
☄️ (de experimentat) Te poți juca de-a Dumnezeu pentru o zi lansând ce fel de asteroid vrei tu, oriunde în lume. Doar în scop educațional și ludic, bineînțeles.
🧠 (de conștientizat) Pornografia neconsensuală creată cu ajutorul deepfake reprezintă 98% din totalul videourilor realizate cu acest tip de tehnologie. În 99% din cazuri victimele sunt femei şi fete. Află cum este folosită tehnologia deepfake împotriva femeilor, dintr-un articol Scena9.
🎶 (de ascultat) Trupa finlandeză Nightwish a lansat recent un album nou, Yesterwynde, numai bun de ascultat toamna. Este al zecelea album al lor și au muncit trei ani la el.
🎥 (de mers la cinema) „Anul Nou care n-a fost”, filmul multipremiat anul acesta la Bienala de Cinema de la Veneția din distribuția căruia fac parte 40 de actori români, poate fi văzut în cinematografe.
ZONA DE INTERES (M. AMIS)
Evenimentul care sărbătorește poezia, Transylvania International Spoken Word Festival, se-ntâmplă la Cluj.
În perioada 3-6 octombrie 2024, orașul devine epicentrul poeziei performative. A doua ediție a festivalului aduce peste 50 de poeți locali și internaționali și face un mix armonios de toamnă, alăturând poezia cu muzica și arta contemporană.
Ni se pregătesc: concursuri de Slam Poetry, sesiuni open mic, recitaluri de poezie și alte surprize. Pe lângă asta, festivalul oferă un prilej de dialog între artiști și spectatori, într-un context modern, și explorează forme noi și inovatoare de exprimare artistică. Mă bucur nespus că începem să avem tot mai multe evenimente cu și despre poezie și spoken word în România.
🎁 Nu uita de cele 10 invitații duble pe care vi le ofer. Ți-am povestit la începutul ediției cum poți avea și tu una.
Animest, Festivalul Internațional de Film de Animație, revine pe marile ecrane.
Peste 350 de filme de scurt si lungmetraj din întreaga lume, grupate în 90 de proiecții, ajung la București între 4 - 13 octombrie 2024.
Organizatorii te așteaptă cu: Urban frames – secțiunea cu filme care te provoacă să privești orașul dintr-o nouă perspectivă, Memoir of a Snail, cel mai nou film al regizorului Adam Elliot, laureat cu Oscar, competiția internațională cu 44 de scurtmetraje, 32 de scurtmetraje studențești, 5 lungmetraje și 8 scurtmetraje VR, competiția românească, care aduce pe marele ecran 13 scurtmetraje îndrăznețe și animații accesibilizate pentru persoanele cu deficiențe de auz.
GRĂDINA UITATĂ (K. MORTON)
După ce se ghida Henry Miller când scria (în perioada 1922-1933). Chiar și arta presupune disciplină și consecvență. Mie mi-au plăcut mult 8 și 9. Ție?
DINCOLO DE FRONTIERE (A. MAKINE)
⛰️ Am scris un jurnal de călătorie după ce, la finalul lunii august, am hoinărit 3 zile singură prin Apuseni. Găsești informații utile despre drum, cazare și trasee, dar și gânduri răzlețe, încolțite la popas sau în distanța dintre doi pași hotărâți prin pădure. Iar dacă vrei să-ți limpezești privirea cu un colț de natură, ai aici un album cu fotografii făcute pe unde-am umblat.
🎭 „Arta e făcută ca să se întâlnească cu spectatorii și trebuie să producă o reacție. Arta poate să existe, dar nu s-a întâmplat până nu a ajuns la public.”, îmi spunea Robert Kocsis acum câteva luni. Am stat la un pahar de vorbă și am vorbit despre cât de necesar și normal este eșecul, despre de ce e important să fii deschis la perspective noi, despre proces înaintea produsului final și despre teatru (radiofonic), artă și sectorul cultural independent.
🌱 Un exercițiu de vulnerabilitate scris acum câteva luni, publicat azi, relevant și mâine.
POEMELE LUMINII (L. BLAGA)
11 martie 2024
sunt enigmatici
ochii tăi
problematici
îndemânatici sălbatici
mai ales când mă devorează
conturează
îmbujorează
acaparează
cu nerăbdare
cu nesaț
cu tot și netot
mă înalță din pustiu
mă revarsă în ocean
mă mângâie cu genele
mă ard fără să-mi spună pe nume
✍🏻 Poezia e prea lungă pentru newsletter, dar poți citi aici continuarea. Mai mult, pe site găsești și altele scrise de mine anul ăsta.
SEROTONINĂ (M. HOUELLEBECQ)
De fiecare dată când ajung la o postare de pe thegaze_art mă opresc să-mi iau doza de umor inteligent. Dacă îți place să afli detalii surprinzătoare, ascunse sau neobservabile la prima vedere în picturi, ai ajuns unde trebuie:
PE UMERII NATURII (A. SVERDRUP-THYGESON)
Populațiile de fluturi din Marea Britanie au scăzut în 2024, numărul lor ajungând la 935.000 de exemplare, cel mai mic nivel înregistrat în cei 14 ani de monitorizare. Tony Juniper, președintele Natural England, consideră că această scădere este un „avertisment din partea naturii”, cauzat de pierderea habitatelor și utilizarea pesticidelor, factori care reduc reziliența insectelor la condițiile meteorologice extreme, amplificate de încălzirea globală. Mai mult, e nevoie de măsuri concrete pentru recuperarea ecosistemelor și integrarea zonelor naturale în proiectele urbane. pentru a crea „centuri verzi” în jurul orașelor.
Nu știu dacă e așa sau nu, dar în timp ce citeam articolul mi-am dat seama că nici la țară, acasă la ai mei, nu am mai văzut în ultimii ani atât de mulți fluturi vara câți erau pe dealurile pline cu flori de câmp când eram eu copil.
Ți-a plăcut această primă ediție? Te rog să o trimiți prietenilor, colegilor și tuturor celor cărora le-ar plăcea să primească acest newsletter. Îți mulțumesc pentru sprijin și încredere. 😊
Dacă ești din Cluj sau ești în trecere, te invit să te abonezi la CooltCluj, newsletterul pe care îl trimit în fiecare duminică și care-ți aduce în inbox evenimentele cultural-artistice care au loc în următoarea săptămână în oraș, ordonate frumos pe zile și categorii.
Ne recitim în ediția următoare (16 octombrie)! 🍁