Coolturalist #10
Horror Vacui, cel mai lung eveniment teatral din lume are loc la București; Avicii: „Eu vreau să creez muzică nemuritoare”; Prima imagine generată de AI protejată prin drepturi de autor.
Mi-a fost dor de o „baie de artă”. O să înțelegi mai jos de ce vorbesc la trecut și cine-s „responsabilii” pentru asta. În perioada asta, mai mult ca-n altele, mi-e dor și să scriu poezii, să pun pauză pilotului automat pe care-l las mult prea des să preia frâiele și să simt. Recunosc, mă mai astâmpăr și scriind acest newsletter.
Îți las aici și-o melodie, „There’s no answer for life”, pe care am ascultat-o mai des zilele astea și care poate-ți deschide apetitul pentru mai mult din muzica canadianei Michelle Gurevich.
CĂLĂTORIE ÎN JURUL OMULUI (A. STERMIN)
Avicii (Tim Bergling): „Eu vreau să creez muzică nemuritoare.”
Nu știu de voi, dar pe mine m-a rupt documentarul „Avicii: I’m Tim”. M-am simțit luată de mână de micul Tim și dusă în poveste, pe cele mai înalte culmi, dar și în bezna densă din spatele reflectoarelor.
Neîncrederea lui în sine mi-a dat un sentiment de fragilitate. M-a izbit în plex și mi s-a cuibărit în piept ca o a doua cutie toracică. Apoi mi-am dat seama că era propria mea neîncredere.
Cred că ăsta e unul dintre motivele pentru care povestea lui m-a atins atât de profund și de-asta am scris asta la zile distanță de la vizionarea filmului. Pentru că vorbește și despre mine. Privind retrospectiv, simt că am devenit mai încrezătoare în ultimii ani, dar nu suficient încât să fiu eu cu acea nonșalanță la care tânjesc și pe care o văd din când în când la oamenii din jurul meu.
Și nu-i vorba că mă ascund, ci mai degrabă că nu las garda jos mai des, ezit și mă autosabotez constant. Îmi minimizez calitățile și trăsăturile faine de caracter căutând justificări. Din afară, probabil pare că scotocesc după scuze, argumente și situații care să explice de ce am reușit sau de ce îmi ies lucrurile bine, ca și cum n-ar fi meritul meu. Sau ca și cum n-aș fi făcut mare lucru.
O fi asta patima ori meteahna perfecționistului și a celui care simte că tot nu face destul, în timp ce mută munți? Nu știu, dar mi-ar plăcea să mă „vindec”.
Am scris un fel de articol-omagiu despre Avicii pentru că am fost inspirată de film, de poveste și de talentul lui în a crea muzică nemuritoare.
ZONA DE INTERES
Horror Vacui, un performance despre gol și recunoaștere, este cel mai lung eveniment teatral din lume și are loc la București.
Horror Vacui este o reprezentație de tip teatru durațional susținută de 505 de actori, cuprinde 505 texte despre gol și abandon și va avea loc între 15 și 22 februarie 2025, la Galeria de Artă Galateca din București, timp de 7 zile, 24 de ore din 24.
În 1989, aproape 100.000 de copii abandonați erau înregistrați oficial în grija statului. La acest număr se adăugau aproximativ 50.000 de copii cu vârste între 0 și 3 ani, abandonați în spitale. Conform estimărilor, numărul real al copiilor abandonați între 1966 și începutul reformelor sistemului depășește 1 milion. Chiar și după 1990, condițiile din instituțiile de tip spital-cămin au rămas inumane: metodele de „îngrijire” includeau cămăși de forță (folosite până în anii 2000) și hrana insuficientă, precum „supă de vegeta”.
Acest performance este inspirat de suferința lor, dar extinde limitele acestor concepte, abordând forme de abandon diverse și reziliența în fața acestuia. Horror Vacui abordează tema abandonului, a golului și a responsabilității colective. Textele, dintre care jumătate bazate pe mărturii și povești arhivate de Muzeul Abandonului, conturează o meditație colectivă despre recunoașterea trecutului și reconstrucția viitorului.
Acesta este primul demers organizat de Asociația A.R.T. Fusion sub umbrela Papercuts, o inițiativă ce își propune să încurajeze schimbarea socială prin mai multă reziliență culturală și civică.
„Trăim vremuri complicate, în care izolarea și abandonul persistă sub diverse forme în jurul nostru. Ne gândim la Papercuts ca la o platformă de fitness civic, un spațiu de mediere între trecut și viitor. Prin Horror Vacui, căutăm să scriem alături de spectatori o scrisoare deschisă statului român, pentru ca acesta să recunoască public ororile comise între anii 1966 și 1990 și să facă această recunoaștere cu o promisiune pentru viitor.”, spune Alexandru Ivănoiu, actor, dramaturg și inițiator al proiectului.
Ăsta e unul dintre acele momente în care mi-am dorit să fiu mai aproape de București. Cei care sunteți prin zonă, mergeți de simțiți, conștientizați, scrieți despre și faceți-i invidioși pe cei care sunt în alt colț din țară.
CUM SĂ OPREȘTI TIMPUL (M. HAIG)
🎥 (de văzut) „Parthenope”, un film despre amintiri, pierderi și regăsirea sinelui, toate desfășurate pe fundalul vibrant și imprevizibil al orașului Napoli.
🧠 (de conștientizat) O poveste despre dependență, tăcere, automutilare, suicid, tabu și o industrie care minimizează efectele „jocului” asupra celor de pe urma cărora face bani.
🎧 (de auzit) Prima producție de teatru radiofonic pentru copii realizată de AUZIT în colaborare cu ZBENG cultural. „Propria mea lume” de Victor Alexandru (10 ani) și Radu Popescu (tata) se poate asculta aici.
🔍 (de căutat în librării) „Restul”, prima carte dintr-o trilogie „organică și personală a acelor teme vitale care te readuc în lume”, semnată de poeta Svetlana Cârstean, care apare la editura Nemira și va putea fi citită în integralitatea ei în decursul acestui an.
📖 (de citit) Un interviu cu Bianca Oanea, creatoarea și autoarea newsletterului
, „despre ce ni se întâmplă, ce putem face și câte ceva bun”.🎶 (de ascultat) There's No One Answer for Life, de inconfundabila Michelle Gurevich.
🖼️ (de „răsfoit”) Fotografiile care au câștigat Concursul de fotografie al Societății Regale de Entomologie din 2024. Mai jos una dintre cele mai intime momente surprinse într-o fotografie, o molie tigru care depune ouă:
Ce crezi că pot face mai bine la acest newsletter? Scrie-mi mai jos. E o singură întrebare, alături de o casetă de răspuns unde poți să-mi scrii pe larg recomandările tale.
Îți mulțumesc!
DINCOLO DE FRONTIERE (A. MAKINE)
Libertate, monstruleți și simbolism la UAD Cluj
E a doua oară când vizitez expoziția de la finalul semestrului I a studenților de la UAD Cluj, împreună cu Loredana și Axenia. La fel ca în 2024, și anul acesta, am mers acolo curioasă, cu apetitul deschis pentru artă, delir creativ și libertate de expresie. Și-am primit pe măsură – de la monstruleți colorați, figuri suprarealiste la texturi, tehnici diverse, simboluri și concepte complexe care transformă sălile de expoziție în universuri distincte.
Cel mai mult îmi place că nu e o experiență tipică de vizitare a unei expoziții. Axenia, profă în cadrul Universității, ne-a explicat detalii despre procese, tehnici și materiale, ne-a ajutat să înțelegem mai bine ideile creative din spatele lucrărilor și ne-a împărtășit momente din lucrul cu studenții. Pe lângă asta, deși ai zice că îți mai tragi sufletul încărcat de atâta creație cât mergi de la un etaj la altul, în fiecare colț în care privești pe holurile universității vezi câte ceva care-ți atrage atenția – fie că sunt alte lucrări, mirosuri sau mesaje scrijelite pe perete.
O LUME IMENSĂ (E. YONG)
Peste 120 de producții românești concurează pentru Premiile Gopo 2025.
122 de filme românești, lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2024, intră în etapa de jurizare pentru cea de-a 19-a ediție a Premiilor Gopo. Aceasta va avea loc în 29 aprilie la București.
42 de lungmetraje se regăsesc pe lista propusă pentru nominalizările la categoria Cel mai bun film. Printre acestea se numără Anul Nou care n-a fost, Trei kilometri până la capătul lumii, Moromeții 3, Unde merg elefanții, Băieții buni ajung în Rai sau Moartea în vacanță.
La categoria documentar au fost înscrise 22 de producții, iar la scurtmetraj 67 de titluri, filme de ficțiune, documentare și povești animate. Nominalizările vor fi stabilite în luna martie. Apoi, peste 700 de profesioniști activi din toate domeniile industriei de film românești vor vota câștigătorii trofeelor Gopo 2025.
Floarea-soarelui lui van Gogh, reinterpretată în LEGO.
LEGO a lansat un nou set artistic, LEGO Art Vincent van Gogh – Sunflowers, inspirat din celebra pictură a lui van Gogh. Dezvoltat în colaborare cu Muzeul Van Gogh din Amsterdam, setul are 2.615 piese, măsoară 53 cm x 40 cm și oferă o reinterpretare 3D a picturii. Setul cuprinde o ramă detașabilă, cu sistem de prindere, care îți permite să-l expui ca pe un tablou. Acesta este disponibil pentru precomandă, urmând să fie livrat și pus în vânzare începând cu 1 martie.
Vile, artistul care „sculptează” pereții cu spray.
Un artist portughez duce arta stradală la alt nivel, prin tehnici de iluzie optică. Cunoscut sub pseudonimul Vile, acesta transformă pereții de ciment în opere de artă 3D, folosind doar spray paint.
Spre deosebire de artiștii tradiționali de graffiti, Vile creează iluzia că literele sunt sculptate în suprafața peretelui. Fundalurile hiperrealiste pe care le pictează în peisaje variate – de la natură luxuriantă la cer deschis sau beton crăpat – îți dau impresia că poți privi dincolo de perete.
Pe lângă graffiti, Vile este și un talentat portretist hiperrealist, iar măiestria sa în compoziție, lumină și perspectivă contribuie la efectele spectaculoase ale lucrărilor sale.
Rock, libertate și 30 de ani de Cuib.
Cuibul, una dintre trupele rock reprezentative din Republica Moldova, sărbătorește cei peste 30 de ani de activitate prin lansarea unui nou album, Vamos, pe care-l deja l-au adus deja aproape de ascultătorii din Iași și București și urmează Brașov, Cluj și ulterior într-o serie de capitale europene. Pentru trei dintre cele patru concerte vor fi însoțiți de către Zdob și Zdub, cele două trupe având un bogat istoric comun.
Trupa Cuibul și-a făcut debutul în anii ‘90, imediat după destrămarea Uniunii Sovietice. Rock’n’roll-ul devenise un simbol al libertății și al schimbării. Și la doar șase luni după ce Cuibul s-a format, umplea săli cu mii de oameni, iar asta le-a oferit o motivație de care au avut nevoie pentru a continua să cânte și să se dezvolte ca trupă.
Spotify sprijină autorii care scriu despre sănătate mintală.
Spotify, în parteneriat cu The Black List și The Jed Foundation, lansează Premiul Spotify x JED Impact, un program de granturi în valoare de 50.000 de dolari, destinat scriitorilor de povestiri nepublicate care abordează tema sănătății mintale. Cinci autori vor primi câte 10.000 de dolari pentru manuscrisele lor, în scopul de a diversifica narațiunile despre sănătatea mintală în ficțiune. În plus, Spotify va oferi resurse valoroase pentru scriitori, inclusiv un hub online cu informații despre cum să scrii despre sănătatea mintală și cum să ai grijă de propria ta stare de bine, precum și consultanță individuală.
Depunerile pentru competiție sunt deschise din 12 februarie 2025 și vor fi evaluate de un juriu format din experți de la Spotify, The Black List și JED. Câștigătorii vor fi anunțați pe 10 octombrie 2025, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale.
MINUNATA LUME NOUĂ (A. HUXLEY)
Prima imagine generată cu ajutorul AI protejată prin drepturi de autor.
Mai ții minte ce am scris ediția trecută despre AI și drepturile de autor? Ei bine, deja avem prima imagine generată cu ajutorul inteligenței artificiale protejată prin drepturi de autor. Invoke, platforma creată de Kent Keirsey, a obținut protecția pentru lucrarea „A Single Piece of American Cheese”.
Fondatorul, Keirsey, care a mai încercat în 2023 să obțină protecție dar n-a avut succes, a venit acum cu un proces detaliat în care arată implicarea umană în procesul creativ. A lucrat la imagine cu tehnologia Invoke, care permite generarea și editarea imaginilor cu un control ridicat. Keirsey consideră că protecția acordată lucrării sale este un pas important pentru viitorul creației digitale și le oferă artiștilor un instrument pentru a-și proteja lucrările.
În plus, compania a dezvoltat un instrument numit "Provenance Records" (Înregistrări de Proveniență). Scopul acestui instrument este de a urmări și de a înregistra toate modificările pe care un artist le face unei imagini generate de inteligența artificială. Keirsey speră ca acest proces să devină mai accesibil pe măsură ce exemplele de lucrări protejate se vor înmulți.
Aici și opera de artă, o bucată de brânză și o femeie cu trei ochi și păr din tăiței, care imită vitraliile:
GRĂDINA UITATĂ (K. MORTON)
Arta e unde nu te-aștepți, chiar și în forma rujului pe care-l folosești.
După ce a fost impresionată de forma neobișnuită a rujului prietenei sale Rosie, Stacy Greene s-a întrebat dacă alte femei ar putea avea forme la fel de unice ale rujurilor pe care le folosesc. Și-a rugat prietenii să o ajute să caute rujuri distincte și să le roage pe acele femei să renunțe la rujurile lor.
Acest experiment a dus la proiectul „Lipstick” (1992), o serie de fotografii ale unor rujuri folosite, fiecare purtând numele proprietarei. Fotografiile exprimă variații în formă și textură, modelate de tehnicile unice de aplicare. Un obiect banal și uzual, produs și folosit în masă, devine o sculptură încărcată de personalitate cu ajutorul unui ritual zilnic, intim și particular.
De la seria „Lipstick”, artista și-a îndreptat atenția asupra altor produse de înfrumusețare. Lucrările sale aprofundează ritualurile de înfrumusețare și autoexprimarea.
POEMELE LUMINII (L. BLAGA)
Mai multe bucăți din mine, așternute-n versuri, găsești aici.
SEROTONINĂ (M. HOUELLEBECQ)
Fontul pe care l-aș fi putut inventa eu încercând să scriu cu dreapta.
Cheetos lansează o campanie amuzantă, ”Other Hand Font” pornind de la ideea că dacă ești dreptaci mănânci Cheetos cu dreapta, deci te murdărești pe degete și ești nevoit să folosești cealaltă mână. Mai mult, chiar și creatorii de fonturi fac asta.
Creat de agenția de publicitate Silverstein Goodby & Partners, fontul imită scrisul stângaci al mâinii nondominante și e promovat printr-un video satiric cu Rich Silverstein, fondatorul agenției. Fontul e disponibil aici, iar videoul de mai jos e savuros:
Dacă ți-a plăcut această ediție, te rog trimite-o mai departe celor cărora crezi că le-ar plăcea să primească newsletterul. Îți mulțumesc! 😊
Nu uita: săptămânal trimit newsletterul CooltCluj, care cuprinde evenimentele cultural-artistice care au loc în următoarea săptămână în Cluj, ordonate frumos pe zile și pe tipologie. Dacă ești din Cluj sau mai treci prin zonă, te aștept aici.
Ai grijă de tine! 🌞
Ce frumos ai legat subtitlurile de conținut!