Coolturalist #11
Ștefan Asafti: Freelancingul e despre libertate, iar libertatea înseamnă responsabilitate și asumare; Ce filme mai vedem; Linia autoarelor – experiența literară accesibilă printr-un simplu apel.
Încep ediția asta direct cu recomandarea muzicală care să te-nsoțească cât citești ce-am scris aici: Never knew your name. De cântecul ăsta mă leagă una dintre cele mai dragi amintiri de anul trecut – eram într-un restaurant din Apuseni (Gârda) la început de septembrie, bucurându-mă de timpul cu mine, lăsându-mă cuprinsă de atmosferă și furată de murmurele oamenilor de la mesele din jurul meu și de muzică, savurând un pahar cu vin după o zi întreagă de hoinărit pe trasee. Mi-e dor de sentimentul ăsta.
Dacă tot mi-a fugit mintea la asta, te-ntreb și pe tine: ție îți place să mergi singur(ă) la evenimente? Faci activități de capul tău, fără să fii însoțit(ă) de cineva? Ai refuzat să mergi undeva doar pentru că nu ai avut cu cine să mergi? Mi-ar plăcea să aflu cum stă treaba în cazul tău.
CĂLĂTORIE ÎN JURUL OMULUI (A. STERMIN)
De vorbă cu Ștefan Asafti: Freelancingul e despre libertate, iar libertatea înseamnă responsabilitate și asumare.
Când vorbești cu Ștefan despre freelancing, nu primești răspunsuri generice, ci povești și lecții trăite, spuse cu naturalețe și onestitate. A trecut de la statutul de angajat la freelancing cu asumare și curaj, iar prin Librăria de Design și comunitatea LDD Pro creează cadrul în care designerii învață, cresc și se sprijină unii pe ceilalți.
Discuția noastră e mai puțin despre freelancing și mai mult despre cum îți găsești vocea, cum înveți să spui „nu”, despre vulnerabilitate ca avantaj, dar și despre creativitate și joacă. Și, poate cel mai important, e o reamintire a faptului că a-ți apăra timpul și a face alegeri aliniate cu obiectivele tale nu înseamnă că ești arogant, ci că știi cât valorezi.
„Necesarul a creat mai multă inovație decât vreun «talent înnăscut». N-ai nevoie de un mediu ideal, de oameni geniali în jur sau de resurse infinite. Ai nevoie doar să fii curios și să nu accepți răspunsurile evidente. Cealaltă fațetă a adevărului este că lumea e plină de oameni care trăiesc în contexte grele, însă chiar și acolo există sclipirea aia creativă – fie spre bine, fie spre rău.”
DINCOLO DE FRONTIERE (A. MAKINE)
Ce filme mai vedem?
Săptămâna trecută am văzut toate cele 6 episoade ale miniseriei „Zero Day” (de pe Netflix). E foarte bun scenariul, îmi place mult cum joacă De Niro și cred că e relevant mai ales pentru ce trăim în perioada asta.
De ce zic asta? Pentru că e despre cum descoperim adevărul într-o lume aflată în criză, o lume aparent sfâșiată de forțe pe care nu le putem controla. Explorează ițele, haosul și conspirațiile care apar în urma atacului cibernetic devastator. Pentru că e despre manipulare politică, dezinformare, democrație și echilibru fragil.
Pentru că ridică întrebări incomode despre cine controlează, de fapt, narațiunea și cum ajungem să credem anumite adevăruri. Pentru că te pune pe gânduri cu privire la modul în care societatea reacționează la criză.
Am publicat recent un articol în care am scris despre filmele pe care le-am văzut în ultima perioadă și mi-au plăcut. Așa că, dacă mai cauți inspirație, aruncă o privire mai jos:
CUM SĂ OPREȘTI TIMPUL (M. HAIG)
📖 (de citit) La ce servește, totuși, patrimoniul, cu ce probleme se confruntă și cum trebuie el îngrijit, din perspectiva a cinci experți din lumea muzeelor și a culturii.
🎥 (de văzut) Un veac de singurătate pe Netflix. În plus, partea a doua a filmului a intrat în producție și va finaliza adaptarea vizuală a romanului capodoperă semnat de Gabriel García Márquez.
🎧 (de auzit) Andra Andriucă a lansat videoclipul piesei „Am fluturi prinși în labirint” și a pornit în turneu de promovare prin țară.
🔍 (de explorat) Matematica ascunsă din spatele motivului pentru care lucrurile ți se par frumoase, culeasă din newsletterul
, o bogăție dadaistă plină de curiozități diverse și interesante.🎶 (de ascultat) Un episod de podcast despre cum să fii mai puternic mental, să iei decizii mai bune și să te descurci în situații dificile cu Evy Poumpouras, fost agent special, examinator poligraf și interogator la Serviciul Secret al Statelor Unite. E fascinantă Evy.
🗣️ (de discutat) Fericirea la muncă – chiar contează sau e doar un moft?
📷 (de știut) Cum a inventat Kodak „instantaneul”.
O LUME IMENSĂ (E. YONG)
Mircea Cărtărescu este primul autor român inclus pe lista nominalizărilor pentru International Booker Prize.
Romanul său „Solenoid”, tradus în engleză de Sean Cotter, a fost inclus pe lista lungă a competiției alături de alte 12 titluri care promit să redefinească literatura contemporană.
International Booker Prize este, în lumea literaturii, echivalentul unui Oscar. Se acordă celei mai bune opere de ficțiune tradusă în limba engleză și publicată în Regatul Unit sau Irlanda, iar marele premiu de 50.000 de lire sterline este împărțit între autor și traducător. Toți cei 13 autori nominalizați pe lista lungă a International Booker Prize se află pentru prima dată în această competiție, iar 12 dintre cele 13 titluri provin de la edituri independente.
Cinematograful București a fost scos la vânzare pentru 4,9 milioane de euro.
Cinema București, unul dintre cele mai cunoscute cinematografe din capitală, situat pe Bulevardul Regina Elisabeta, a fost scos la vânzare pentru 4,9 milioane de euro, printr-o agenție imobiliară.
Clădirea, clasificată ca monument istoric de importanță locală (clasa B), trebuie să își păstreze funcția de cinematograf, conform cerințelor legale. În acest sens, un studio de arhitectură a realizat deja un proiect pentru viitorul proprietar.
Ministerul Culturii are prioritate la achiziție, dar nu și-a arătat, cel puțin deocamdată, interesul pentru această clădire, aflată într-o stare avansată de degradare. Sper să nu fie lăsată de izbeliște.
Luvru găzduiește prima expoziție dedicată exclusiv modei.
Pentru prima dată în istoria sa, Muzeul Luvru din Paris găzduiește o expoziție dedicată exclusiv modei. Intitulată Louvre Couture, aceasta aduce împreună peste 100 de creații semnate de 45 de case de modă celebre, precum Prada, Alexander McQueen, Dior și Iris van Herpen. Evenimentul explorează peste șase decenii de haute couture și integrează artefacte istorice, ceasuri și piese vestimentare.
Desfășurată pe o suprafață de 9.000 de metri pătrați, expoziția oferă o experiență unică, în care creațiile de modă se împletesc cu arhitectura emblematică a muzeului. Printre piesele expuse se numără o jachetă Louis Vuitton cu motive florale, o rochie Undercover și o ținută Balenciaga accesorizată cu o pălărie supradimensionată. Expoziția poate fi vizitată până în 21 iulie 2025.
Radu Jude a câștigat Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu.
Regizorul Radu Jude a câştigat Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu, pentru „Kontinental ’25”, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Pelicula regizată de Radu Jude s-a aflat şi în competiţia pentru Ursul de Aur.
„Kontinental ’25” a fost unul dintre cele 19 filme care au concurat pentru premiul cel mare al festivalului din acest an, alte filme participante fiind „Blue Moon” al regizorului american Richard Linklater și „What Does that Nature Say to You” al cineastului sud-coreean Hong Sangsoo.
Radu Jude a dedicat premiul primit pentru „Kontinental ’25”, filmat în doar 10 zile cu un smartphone, moştenirii regizorului spaniol Luis Bunuel (1900-1983) – asociat cu mişcarea suprarealistă, de la a cărui naştere s-au împlinit recent 125 de ani.
Michelangelo Pistoletto, artist italian de renume și figură emblematică a mișcării Arte Povera, este expus pentru prima dată în România la Muzeul de Artă Recentă (MARe) din București.
Nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace, Pistoletto este cunoscut pentru lucrările sale experimentale care explorează relația dintre artă, privitor și societate. Expozitia „All Our Todays” de la Muzeul de Artă Recentă din București include Specchio bianco/Specchio nero, o lucrare din seria „Picturile-Oglindă”, în care reflexiile devin parte integrantă a operei de artă.
Prin Specchio bianco/Specchio nero artistul își dorește să pună sub semnul întrebării natura reflexiei. O reflexie poate să reproducă aproape orice subiect ori obiect, cu excepția reflexiei oglinzii în sine. Pistoletto a contestat această condiție, folosind două oglinzi, una transparentă și cealaltă neagră. Sunt așezate față în față și se reflectă reciproc, făcându-i pe vizitatori să pună sub semnul întrebării ideea de reprezentare.
Preocupat de impactul artei asupra societății, Pistoletto a lansat în 2003 manifestul „Al Treilea Paradis”, un concept artistic și filosofic ce propune un echilibru între natură, umanitate și tehnologie. Simbolul său, o reinterpretare a semnului infinitului, a inspirat de-a lungul anilor numeroase inițiative, inclusiv un marș pentru pace organizat în Cuba.
Coolturalist se apropie de 1000 de abonați, iar eu sunt recunoscătoare pentru încrederea ta și pentru faptul că ai rămas alături de mine. Dacă ai vreo sugestie de îmbunătățire sau doar vrei să-mi dai feedback, o poți face mai jos.
MINUNATA LUME NOUĂ (A. HUXLEY)
Peste 1000 de muzicieni au scos un album „tăcut” ca protest la legislația AI privind drepturile de autor.
Un album „tăcut” a fost lansat de peste 1000 de muzicieni din Marea Britanie, pentru a protesta la legislația privind drepturile de autor, care le va putea permite companiilor de tehnologie să antreneze inteligența artificială folosind lucrările lor.
Albumul scris în colaborare și intitulat „Is This What We Want?” conține înregistrări ale unor studiouri și spații de spectacole goale, pentru a reprezenta ceea ce organizatorii spun că este impactul potențial asupra mijloacelor de trai ale artiștilor în cazul în care schimbările vor avea loc. Titlurile celor 12 piese de pe album formează propoziția: „Guvernul britanic nu trebuie să legalizeze furtul de muzică pentru a avantaja companiile de AI”.
La nivel global, industriile creative se confruntă cu dificultățile juridice și etice ale inteligenței artificiale, care poate crea propriile producții după ce a fost antrenată pe baza unor lucrări populare, fără a plăti neapărat creatorii conținutului original.
În acest context, Marea Britanie a propus relaxarea legislației care le oferă creatorilor de opere literare, dramatice, muzicale și artistice dreptul de a controla modul în care lucrările lor sunt utilizate. Noile modificări ar permite antrenarea modelelor de inteligență artificială pe orice material legal accesibil și ar obliga creatorii să renunțe activ la dreptul lor de a preveni utilizarea operelor lor.
ZONA DE INTERES (M. AMIS)
Linia autoarelor – experiența literară accesibilă printr-un simplu apel.
În perioada 1-8 martie, Linia autoarelor revine cu o nouă selecție de fragmente din cărți scrise de femei, citite de voci speciale, care pot fi ascultate apelând numărul de telefon 0310 052 486.
Lansată anul trecut ca un experiment inspirat de primul hotline literar, Dial-A-Poem, creat de artistul John Giorno la finalul anilor ’60, Linia autoarelor ne oferă posibilitatea de a asculta fragmente din cărți scrise de femei publicate la Editura Vellant.
Textele sunt citite de autoarele cărților sau de alte cititoare pasionate – scriitoare, actrițe, promotoare culturale, jurnaliste. Numărul mare de apeluri de la prima ediție a confirmat dorința oamenilor de a experimenta literatura într-un mod intim, dar și accesibil și imediat, astfel că, la ediția din acest an, Linia autoarelor beneficiază de o capacitate tehnică extinsă pentru a putea primi și mai multe apeluri.
Selecția din acest an reunește fragmente din cărți cu stiluri, mize literare și narative diverse alese de vocile Liniei autoarelor: Cristina Alexandrescu, Ramona Boldizsar, Alina Cobzac, Ruxandra Gîdei (4fără15), Cristina Ispas, Sabina Lazăr, Ilinca Manolache, Andra Mureșan, Katia Pascariu, Ioana Iuna Șerban.
Festivalul Filmului Francez 2025: Échos - O celebrare a cinematografiei franceze în 12 orașe din România.
Institutul Francez din România organizează cea de-a 29-a ediție a Festivalului Filmului Francez – Échos, desfășurat între 20 și 30 martie 2025, atât în București, cât și în alte 11 orașe din țară, printre care Arad, Brașov, Brăila, Cluj, Constanța, Iași, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș și Timișoara.
Evenimentul face parte din sezonul Primăvara Franceză ÎMPREUNĂ, punctul culminant al Centenarului Institutului Francez din România, celebrat între mai 2024 și mai 2025, marcând 100 de ani de cooperare culturală, științifică și educațională între Franța și România.
Tema din acest an explorează modul în care poveștile și imaginile rezonează de-a lungul generațiilor. Accentul va fi pus pe transmiterea tradițiilor, relațiile intergeneraționale, memoria și reînnoirea, elemente centrale ale selecției care examinează epoca noastră și schimbările sale. Cu 27 de filme distribuite în patru secțiuni, programul îmbină opere esențiale și filme realizate de talente emergente, reflectând diversitatea și vitalitatea cinematografiei franceze.
POEMELE LUMINII (L. BLAGA)
9 noiembrie 2024
mâinile vorbesc
sunt cărți deschise
chiar și atunci când sunt închise
când se așază pe un umăr
când fac un semn de adio
când lucrează sau stau liniștite
când mângâie sau când lovesc
când șterg o lacrimă sau ascund un zâmbet
când strâng pe cineva drag la piept
când se joacă în părul cuiva
când trag o ușă după ele
când își sprijină bărbia într-o tăcere lungă
când sting o lumânare cu vârful degetelor
când își țin fruntea de îngrijorare mâinile
își află viața în încheieturi
își ascund temerile sub piele
își scriu viitorul pe liniile care le străbat
își prind dorul între degete
își poartă emoția în palme și uneori o strâng în pumn
de durere
de furie
de protecție
sau nerăbdare.
Mai multe poeme trăite de mine găsești aici.
GRĂDINA UITATĂ (K. MORTON)
Prima copertă a revistei Time – 3 martie 1923. Coperta nu avea marginea roșie pentru care revista a ajuns să fie cunoscută. Persoana de pe copertă este Joseph G. Cannon (fost purtător de cuvânt al Camerei Reprezentanților SUA). Întreaga revistă avea doar 32 de pagini, cu tot cu coperți.
SEROTONINĂ (M. HOUELLEBECQ)
Tu, când le povestești prietenilor tăi despre Coolturalist:
Dacă ți-a plăcut ce-ai citit, te rog trimite-o mai departe celor cărora crezi că le-ar plăcea să primească următoarele ediții. Îți mulțumesc! 😊
Și pentru că mi-am dorit să contribui și la nivel local, săptămânal trimit newsletterul CooltCluj, care cuprinde evenimentele cultural-artistice care au loc în următoarea săptămână în Cluj, ordonate pe zile și tipologie.
Ne recitim peste două săptămâni!
Din poezii mi-au rămas lucruri infipte în minte, nu, nu sunt cuvinte. Le voi folosi, iertare )))
Bun interviul, fără bullshit.
Și da, confirm: dacă nu poți merge singur la un eveniment, mai bine stai acasă. Respectă momentul.