Coolturalist #13
Berlinul, cel mai creativ oraș al Europei; Artă cu efecte și filtre realizate manual; De vorbă cu Corina Ujeniuc, fondatoarea Nuca Organic, Pisica din „Flow” are statuie
Sunt ultimele zile în care îți poți comanda cartea „Spațiul viselor”, de David Lynch și Kristine McKenna, apărută recent la Nemira, cu 20% reducere, folosind codul LYNCH20 (valabil până la 31 martie 2025). Ocazia? Cei peste 1000 de abonați ai Coolturalistului. ❤️
„Spațiul viselor” e fereastra aia prin care putem trage cu ochiul viața și cariera lui David Lynch într-un mod profund și intim. Dacă îi apreciezi munca, e musai să știi că Lynch împărtășește, pentru prima dată, luptele prin care a trecut când a adus la viață atâtea proiecte inedite. Cartea îmbină biografia cu memoriile și are la bază interviuri cu persoane apropiate lui Lynch – soții, membri ai familiei, actori și colegi de breaslă – așa că o lectură mai intimă și mai personală cred că e greu de găsit.
Înainte să te-apuci de citit, dă play aici și nu uita să trimiți newsletterul mai departe, să ajungă arta și cultura pe culmi și mai înalte.
O LUME IMENSĂ (E. YONG)
BOR critică spectacolul „Proorocul Ilie” pentru „utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase creștine”.
După ce pe TikTok au apărut filmări din spectacolul Proorocul Ilie, jucat la Teatrul Național București, Biserica Ortodoxă Română a transmis un comunicat în care spune că regretă „utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase creștine” în piesă.
TNB a reacționat precizând că spectacolul nu urmărește să ofenseze credința creștină sau alte convingeri religioase, ci explorează fragilitatea credințelor și pericolele extremismului. „Este un demers artistic care încurajează toleranța, dialogul și o înțelegere mai profundă a spiritului uman”, a transmis teatrul.
„Proorocul Ilie este poate cel mai virulent proiect artistic al meu prin care doresc să pun în lumină problemele sistemice ale unei mentalități profund înrădăcinate într-o țară pe care, recunosc, mi-a trecut serios prin minte să o părăsesc. Orice formă de fanatism este teribil de îngrijorătoare, iar cei care-l proslăvesc prin judecăți prefabricate, nu-mi provoacă altceva decât o frică viscerală. Aceștia mă sperie tocmai pentru că nu lasă loc îndoielii, dezbaterilor, dialogului, judecata lor fiind una de tip dogmatic. Pentru mine, credința este poate cel mai intim, mai delicat și sacru moment pe care-l putem avea cu noi înșine. Pentru mine, acest text este o reîntoarcere spre credință, dar mai ales spre credința mea în teatru și de a face teatru, pe care o redescopăr în mine cu fiecare proiect.”, spune Botond Nagy, regizorul spectacolului.
Berlin e cel mai creativ oraș din Europa.
Cele peste 500 de galerii de artă și cei mai bine de 20.000 de artiști din întreaga lume care locuiesc și lucrează în Berlin fac din capitala Germaniei un adevărat Silicon Valley pentru domeniul artei, un oraș extrem de divers, în care arta face parte din viața de zi cu zi a locuitorilor săi.
Alături de aceștia, cei mai bine de 160.000 de angajați din domeniul cultural fac din Berlin cel mai creativ oraș din Europa. Acest renume a fost câștigat de capitala Germaniei datorită unei combinații unice de diversitate culturală, prețuri accesibile inclusiv pentru buzunarele artiștilor (cel puțin până de curând), dar și a prezenței artei în mai toate aspectele vieții de zi cu zi a locuitorilor.
„Varză, cartofi și alți demoni” e disponibil online după 10 ani.
În urmă cu un deceniu, regizorul Șerban Georgescu a decis să petreacă un an de zile într-o localitate de lângă București și să devină parte din comunitatea agrară pentru a înțelege mai bine sistemul prin care micii agricultori trec și de ce nu reușesc să obțină profit în ciuda premiselor bune pe care le au – pământ roditor, utilaje moderne, recolte bogate și dorință de muncă. Această experiență a culminat cu realizarea documentarului „Varză, cartofi și alți demoni" în 2016.
În 2025, Șerban a revenit în Lungulețu pentru a observa schimbările survenite în ultimii 10 ani și pentru a continua povestea. Această reîntoarcere s-a concretizat într-o nouă parte a documentarului, intitulată „Varză, cartofi și alți demoni. După 10 ani", care include și filmul original. Noua producție explorează întrebări profunde despre capacitatea societății românești de a se schimba, impactul primului film și evoluția comunității din Lungulețu. Regizorul a subliniat că scopul său nu este de a oferi soluții, ci de a atrage atenția asupra importanței poveștii celor care produc hrana.
Varză, cartofi și alți demoni. După 10 ani poate fi văzut gratuit pe YouTube, Vimeo și siteul Kolectiv Film.
Capodopere distruse de incendii și război.
Mai multe opere de artă valoroase, realizate de artiști celebri precum Gustav Klimt, Gustave Courbet, Vincent van Gogh și Rembrandt, au fost distruse sau pierdute de-a lungul timpului din cauza războiului, incendiilor sau furturilor. Aceste lucrări ne rămân cunoscute doar din arhive și manuale de artă.
Printre cele mai cunoscute pierderi se numără seria de picturi realizată de Gustav Klimt pentru Universitatea din Viena (distruse într-un incendiu în timpul celui de-al Doilea Război Mondial), pictura „Spărgătorii de piatră” de Gustave Courbet, o reprezentare realistă a clasei muncitoare, lucrarea „Hristos în furtună” de Rembrandt și una dintre picturile cu floarea-soarelui ale lui Vincent van Gogh.
Premiile Gopo 2025: cele mai bune filme ale anului 2024.
6 filme românești concurează anul acesta pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun lungmetraj: Alice ON & OFF (r. Isabela Tent), Anul Nou care n-a fost (r. Bogdan Mureșanu), Moromeții 3 (r. Stere Gulea), Nasty (r. Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu), Săptămâna Mare (r. Andrei Cohn) și Trei kilometri până la capătul lumii (r. Emanuel Pârvu). Dintre acestea, două sunt documentare.
Cea de-a 19-a ediție a Premiilor Gopo va avea loc pe 29 aprilie la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, unde vor fi premiate cele mai bune producții românești din 2024.
Anul Nou care n-a fost și Moromeții 3 conduc la numărul de nominalizări, cu câte 13 fiecare, urmate de Săptămâna Mare (12 nominalizări) și Trei kilometri până la capătul lumii (9 nominalizări).
La categoria Cea mai bună regie, au fost nominalizați Isabela Tent pentru Alice ON & OFF, Bogdan Mureșanu pentru Anul Nou care n-a fost, Stere Gulea pentru Moromeții 3, Andrei Cohn pentru Săptămâna Mare și Emanuel Pârvu pentru Trei kilometri până la capătul lumii.
Pentru Cea mai bună actriță într-un rol principal, au fost nominalizate Nicoleta Hâncu (Anul Nou care n-a fost), Olga Török (Clara, r. Sabin Dorohoi), Rodica Lazăr (Ext. Mașină. Noapte, r. Andrei Crețulescu), Olimpia Melinte (Moromeții 3) și Nicoleta Lefter (Săptămâna Mare).
La categoria Cel mai bun actor într-un rol principal, trofeul va fi disputat de Adrian Văncică (Anul Nou care n-a fost), Yann Verburgh (Captura, r. Adrian Voicu), Emanuel Pârvu (Familiar, r. Călin Peter Netzer), Alex Călin (Moromeții 3) și Doru Bem (Săptămâna Mare).
Filtre și efecte fără AI: Nick Fancher creează spectacol fără editare digitală
Fotograful Nick Fancher folosește efecte și filtre realizate manual pentru a crea imagini inspirate din benzile desenate, fără editare sau utilizarea AI. Artistul preferă o abordare practică, bazată pe tehnici precum expunerile multiple, blurul intenționat, lumina colorată modificată și proiecțiile.
Minimalist în echipament, Fancher preferă să lucreze singur, fără o echipă mare și fără retușuri digitale. Unul dintre secretele sale sunt filtrele din rășină epoxidică, realizate manual, care creează efecte spectaculoase de culoare și lumină.
Stilul său e influențat de pasiunea din adolescență pentru benzile desenate. Deși inițial își dorea să devină artist grafic, a obținut o diplomă în fotografie de la Ohio State în 2005, iar din 2010 lucrează ca fotograf full-time. De-a lungul anilor și-a dezvoltat un stil caracterizat printr-un „haos ghidat”. Deși munca sa este bazată pe improvizație și spontaneitate, cunoașterea profundă a echipamentului și a iluminării îi permite să controleze fiecare detaliu, fără a depinde de post-procesare.
CUM SĂ OPREȘTI TIMPUL (M. HAIG)
🎥 (de văzut) Știu, deja l-a recomandat tot mapamondul. Dar dacă încă nu ai văzut „Adolescence”, merită s-o faci.
🎧 (de auzit) Cum să nu mai fii pe placul tuturor. Metode despre cum să te pui pe primul loc mai bine de la dr. Julie Smith.
🔍 (de explorat) O hartă interactivă care îți arată cât de mari sunt țările lumii (via
).🎶 (de ascultat) Archive – Again, o melodie din 2001/2002 a trupei britanice Archive, care face muzică avangardistă, electronică și trip hop, precum și post-rock și rock progresiv.
🗒️ (de luat aminte) „Nu ești pe social media, nu exiști”, un semnal de alarmă (în al 12-lea ceas) despre prețul pe care îl plătim pentru dependența de social media și telefon.
🗺️ (de frunzărit) Fotografiile zilei de 28 martie 2025: o clădire încremenită în cutremur, comercianți de brânzeturi, elefanți colorați, Săptămâna Modei în China.
🧠 (de conștientizat) De ce LLM-urile (Large Language Models) inventează lucruri?
CĂLĂTORIE ÎN JURUL OMULUI (A. STERMIN)
De vorbă cu Corina Ujeniuc, fondatoarea Nuca Organic: Când ești apreciat pentru ceea ce faci, ai succes
Uneori, cele mai frumoase povești se nasc din transformări neașteptate. Corina Ujeniuc, fondatoarea Nuca Organic, a lăsat în urmă ritmul alert al industriei farmaceutice pentru a aduce împreună aromele blânde ale naturii. Pentru Corina, succesul nu se măsoară în cifre, ci în aprecierea sinceră pentru ceea ce face.
Brandul Nuca Organic e un proiect de suflet, din care a înflorit o misiune caldă și autentică: aceea de a oferi alternative cosmetice sănătoase, hrănite de bogăția pământului și susținute de priceperea producătorilor locali.
MINUNATA LUME NOUĂ (A. HUXLEY)
Opere de artă generate de inteligența artificială care au captivat colecționarii și au doborât recorduri la licitații.
„Portretul lui Edmond de Belamy” de Obvious: Lucrarea combină portretistica clasică cu tehnologia contemporană și a fost vândută la licitația Christie's pentru 432.500 de dolari, depășind cu mult estimarea inițială de 7.000 – 10.000 de dolari.
„AI God” de Ai-Da Robot: Ai-Da, primul robot umanoid artist din lume, a creat o reprezentare abstractă a lui Alan Turing. Lucrarea a fost vândută pentru 1.084.800 de dolari la Sotheby’s.
Lucrările generate cu AI de Botto: Botto este un artist autonom descentralizat care a revoluționat paradigmele tradiționale ale artei. Prin generarea a mii de imagini săptămânal, a înregistrat vânzări de peste 5 milioane de dolari din 2021 până în prezent.
ZONA DE INTERES (M. AMIS)
Workshop de coregrafie la CNDB cu tineri artiști din 12 țări.
Între 7 și 12 aprilie, Centrul Național al Dansului București organizează un workshop de coregrafie, reunind 25 de tineri dansatori și coregrafi din 12 țări, selectați din 85 de aplicații. Programul, conceput ca un masterclass, include tehnici interdisciplinare, compoziție coregrafică, dramaturgie vizuală și cercetare artistică, sub îndrumarea mentorilor Patricia Apergi, Rita Góbi, Joana Leśnierowska, Mădălina Dan și Simona Deaconescu.
Workshopul face parte din Moving Balkans, un proiect european lansat în 2024, care conectează organizații și spații de dans contemporan din Balcani pentru a promova scena locală și a facilita schimbul de experiențe între coregrafi și dansatori. Pe parcursul a trei ani, inițiativa include festivaluri, turnee, ateliere, producții VR și alte evenimente dedicate atât publicului, cât și profesioniștilor din domeniu.
În aceeași perioadă, CNDB organizează și DANCEtalk, un eveniment deschis publicului, dedicat dialogului despre dansul contemporan ca formă de cunoaștere. Între 7 și 10 aprilie, invitați din Grecia, Polonia, Ungaria și România vor dezbate acest subiect la Sala Stere Popescu. Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.
Dă-mi o mână de ajutor să înțeleg ce pot face mai bine la acest newsletter. E 100% anonim.
GRĂDINA UITATĂ (K. MORTON)
Fotografie extrasă din articolul „Regina Maria printre yankei: «Unde sunt reporterii?»”, realizat de Marius Cosmeanu în cadrul campaniei Interviurile secolului XX, grație arhivei digitale Ziarele Arcanum, pentru Digi24.

POEMELE LUMINII (L. BLAGA)
4 martie 2025
sunt o dâră lăsată de avion
iar scalpul tău miroase a nou născut
privesc apusul printre firele tale de păr și prin brațul unei macarale
mă gândesc că în părul tău stă ascunsă temporaritatea
și m-a lovit doliul între coaste
o fragilitate care-mi mușcă nevoile și dă cu ele de pământul înghețat
sunt un perpetuu noiembrie căruia nu-i (mai) aparțin
stau goală pe-un pat rece din ace de pin
și aștept ca ele să-mi spargă timpanul
ploaia să-mi inunde craniul
ceața să-mi cuprindă măruntaiele
umezeala să-i ia locul oxigenului din plămâni
să ocupe tot pustiul care mă locuiește de când ne-am întors spatele
Mai multe poeme, pe care le-am scris în compania unui pahar de vin sau nu, găsești aici.
SEROTONINĂ (M. HOUELLEBECQ)
Pisica din filmul de animație ”Flow” are statuie.
Pisica din filmul de animație "Flow", care a câștigat apreciere în România, Letonia și în străinătate, poate fi văzută pe semnul "Rīga" de la poalele Monumentului Libertății.
Pentru a se asigura că fiecare locuitor și vizitator al Rīgăi ar putea face o fotografie cu celebra pisică, municipalitatea capitalei a cooperat cu regizorul filmului, Gints Zilbalodis, care le-a oferit designul grafic al pisicii. Sculptorul Kristaps Andersons l-a transformat apoi în 3D.
După 1 aprilie, Literele „Rīga” și pisica de la Monumentul Libertății vor fi mutate în Piața Primăriei, unde ar putea rămâne pentru restul anului.
Încă ceva: în fiecare duminică trimit newsletterul CooltCluj, care cuprinde evenimentele cultural-artistice care au loc în următoarea săptămână în Cluj, ordonate frumos pe zile și pe tipologie. Dacă ești din Cluj sau mai treci prin zonă, te aștept aici.
Ne recitim curând! 🌞